چرم،ماده ای طبیعی، بادوام و منعطف است که از دباغیپوست خام جانوران، بهویژه گاو بهدست میآید. فراینددباغی، پوست فسادپذیر را به یک مادهی طبیعی پایدار، دایمی و انعطافپذیر برای کاربردهای گوناگون تبدیل میکند. چرم در تلفیق با چوب، پایهی فناوری باستانیان را شکل میدادهاست
صنعت چرم و صنعت خز با هم متفاوتاند. این تفاوت از اهمیت مواد خام مورد استفاده در هر کدام پیداست. مواد خام مورد استفاده در صنعت چرم، محصولات فرعی صنعت گوشت هستند؛ در حالیکه گوشت ارزش بیشتری از پوست دارد. مواد خامی که در صنعت خز بهکار گرفته میشوند، ارزش بیشتری از گوشت دارند و به همین خاطر گوشت به عنوان یک محصول جانبی تلقی میشود.
تاکسیدرمی امکان استفاده از پوست حیوانات را به انسان میدهد، البته مهمتر از پوستشان، سر و بخشی از پشت آنهاست. پوستهای خام در ساخت چسب و ژلاتین هم کاربرد دارند. چند راه وجود دارد که در نتیجه ی آنها، پوست جانور به یک مادهی انعطافپذیر و محکم به نام چرم تبدیل میشود.
از چرم برای ساخت محصولات متنوعی از قبیل: کفش،لباس، کیف، جلد کتاب، مبلمان و… استفاده میشود
کاربرد چرم
چرم، کاربردهای مختلفی دارد. اما استفاده از چرم در ساخت کاپشن، کیف و کفش بیشتر است. کاربردهای چرم:
•پوشاک مانند شلوار، کراوات، دستکش، کت، کاپشن و کفش، کمربند
. وسایل جانبی مانند کیف، جاکلیدی
چرم دوزی چیست؟
چرم دوزی یکی از انواع هنرهای دستی آمیخته با ذوق و سلیقه میباشد که ماده اصلی آن چرم است. پس از دباغی پوست اولیه، چرم فرآوری شده و قابل استفاده توسط ابزارهای مخصوص به محصول مورد نیاز تبدیل میشود. هنرچرم دوزی بسیار متفاوت با فرایند تولید صنعتی میباشد که در آن نیروی انسانی جایگزین چرخ هاست.
صنایع دستی چرمی به دلیل تطبیق پذیری با علایق و خواستههای مردم بسیار محبوب هستند. شما می توانید برای هر مناسبت از آنها استفاده کنید و همچنان به هر سبک و سیاقی که میخواهید طراحی کنید. صنایع دستی ریشه در صنایع دستی روستایی، تمدنهای باستانی و بسیاری از صنایع دستی خاص که قرنهاست به کار گرفته میشوند.
بسیاری از صنایع دستی از مواد طبیعی و حتی کاملاً بومی استفاده میکنند در حالی که برخی دیگر ممکن است مواد مدرن، غیر سنتی و حتی مواد صنعتی را ترجیح دهند. کالاهای تولیدی و تولید انبوه جزء کالاهای صنایع دستی نیستند.
تاریخچه چرم دوزی
کارهای چرمی یا به طور ساده، خلق اشیاء هنری یا آثار هنری با استفاده از تکنیکهای شکل دهی، تکنیکهای رنگ آمیزی یا هر دو است.
چرم در دوران ماقبل تاریخ و باستان (۵۰۰۰۰ قبل از میلاد) بوده است. از زمان آغاز بشریت، بشر توانایی اختراع را نشان داده است.
وقتی انسان ماقبل تاریخ به دنبال شکار غذا بود، فهمیدند که آنها می توانند بیشتر از حیوانات از گوشت آن استفاده کنند، اما این کار بسیار مشکل بود، زیرا مرطوب بود و سریعا متعفن می شد یا خشک می شد و انعطاف خود را از دست میداد، در هر دو صورت استفاده از آن دشوار بود.
آنها دریافتند که پوست آن را می توان به لباس تبدیل کرد و از آن برای محافظت در برابر عناصر استفاده کرد، این ایده سرآغاز استفاده از چرم بود.
یونانیان و رومیان در قرن هشتم چرم را در ترکیب با موارد دیگری بکار گرفتند و صندلهای معروف، کیفهای دستی و سپرهای امنیتی اختراع کردند.
علاوه بر این موارد رومیها تعداد زیادی محصولات جدید چرمی، از جمله کمربند، بند، زین و چادر را نیز تولید کردند. در طول قرون وسطی و دوره رنسانس، صنایع دستی با یک رونق خلاق و هنری روبرو شدند.
چرم فقط دباغی نشده بود، بلکه رنگ آمیزی، حکاکی شده، دارای اشکال خاص، مهر و موم شده بودند.
تغییر کاربری های چرم در طول تاریخ
در طول ادوار مختلف، افراد تولید کننده به این تکنیکها بیشتر تسلط پیدا کردند و افراد در دهههای اخیر، جلد کتاب، کفش هوادار، پیش بند، کلاه، کیف، مبلمان و موارد دیگر را خلق کردند.
هنگام کار با چرم، به طور کلی مجموعهای از ابزارهای تخصصی وجود دارد که در تجارت مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع موارد ضروری بسیار کمی برای شروع وجود دارد، معمولاً براساس ترجیحات و نیازها در طول کار مجموعه وسیعی از ابزارها را بدست می آید.
ابزارهای مناسب می توانند تفاوت زیادی در کار با چرم ایجاد کنند.
مواد مورد نیاز چرم دوزی
- چرم
نخستین و قطعا مهم ترین ابزار کار در چرم دوزی، خودِ چرم است، که به صورت طبیعی و مصنوعی در رنگ ها و نقش های گوناگونی وجود دارد.
- موم
برای جلوگیری از باز شدن پیچ و تاب نخ، دوخت آسان بروی آن موم می کشند.
-چسب
قطعه های چرم، آسترکشی و چسباندن فوم به چرم توسط چسب صورت می گیرد.
هنگام چسب زدن باید به دقت چسب را در سطح مورد نظر پخش کرد و بعد از درنگی کوتاه سطح مورد نظر را چسباند، برای جذب بهتر چسب و نتیجه دلخواه و داشتن سطحی یکدستی بهتر است روی آن یک جسم سنگین قرار دهیم.
نکته مهم در چسباندن این است که به طور یکنواخت و یکدست تمامی قسمت ها را چسب بزنیم تا آستر از چرم جدا نشود.
-انواع لایی برای زیبایی چرم
لاییها جهت ایستایی و زیبایی کیفها مورد استفاده قرار میگیرد، انواع مختلفی دارد و بسته به نوع کاربرد آن مورد استفاده قرار میگیرد.
-جورابگیر
برای استحکام بخشیدن به چرم از جورابگیر یا نمدی استفاده می شود، به این دلیل که بین چرم و آستری قرار میگرد رنگ آن اهمیتی ندارد.
نمدی حالتی خشک دارد و اکثرا در کف کیف قرار میگیرند. هدف از این کار حفظ حالت کیف و جلوگیری از حالت شل چرم است.
-قدک
قدک برای ایستاده نگه داشتن کیف مابین آستری و چرم قرار میگیرد. یک ورق الیاف سفت و فشرده میباشد، علاوه بر کیف در تولید کفش نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
-تکسون
تکسون بدلیل استحکام بالا در ساخت کیف و کفش بکار گرفته میشود، همانند قدک جنس محکمی دارد. در هنگام استفاده از تکسون باید اندازه ی آن از نسبت به چرم کمتر در نظر گرفته شود تا همراه با چرم دوخته نشود
-فوم
برای استحکام بخشیدن و حفظ ظرافت و زیبایی چرم از فوم استفاده میشود. فوم نسبت به جورابگیر و تکسون مقاومت و استحکام کمتری دارد و در موارد خاصی مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا نرمی خاصی دارد و از شکست در سطح چرم جلوگیری میکند. برای کیفهای معمولی، کناره طبلهها استفاده میشود
-شلاقی
برای ثابت نگه داشتن حالت کیف و حفظ فرم آن از یک ورق پلاستیک فشرده استفاده میشود اما برش آن سخت است. از دو لایه بهم چسبیده تشکیل شده و معمولا در کف کیف و یا بدنه مورد استفاده قرارمیگیرد.
|